torsdag 9 juli 2009

BLIEKEVARE VINDKRAFTVERK


Här kommer några små-sköna bilder från de arton vindkraftverken uppe på Bliekevare i Dorotea kommun, ett ställe som inte ligger så långt ifrån där jag är just nu. Vidunderlig utsikt som sträcker sig sju-åtta mil bort beroende väderlek och där man kan se snön ligga på Borgafjället året runt, vackert eller?!

Om man läser noga på tavlan här ovan så kan man se att dess vindkraftverk årligen producerar elkraft nog för att tillgodose 10.000 villor eller 20.000 lägenheter. Och att om man nu hade valt kolkraft (?) istället så hade det inneburit ett koldioxidutsläpp på ca 90 000 ton.

Tornen är åttio meter höga och rotorbladens diameter är hela nitto meter och en mäktig syn kan jag lova. Svårt att visa på bild hur stort det egentligen är men ni kanske kan få en liten aning i alla fall. "Vindel" som är de som byggt upp det hela under några år är ett helgrönt energibolag och all el är märkt med Naturskyddsföreningens miljömärkning "Bra Miljöval".

Personligen vet jag inte. Vindkraft är ju ett lysande sätt att återvinna energi, noll utsläpp och inget oväsen. Men det är lite brutalt att egentligen förstöra naturens orörda marker med dessa Aliens... dom syns lååång väg liksom.

(Några av vindkraftverken börjar torna upp sig)



(Volvo vs Vinkraftverk)



(Ungefär sju mil till fjället längst bort)



(Väderstation i fjärran, Borgahällan bakom med snö)



(Passerade Rajastrand, vilket fiske här mmm)



(En blomma haha.... gul)



(Bäver i skogen här också, massor)

1 kommentar:

  1. Do not comply against wind power. I live in argentina and we only have 1 windpark in the entire country! I wish we had more Aliens brutally invading our lands.. at least this way we would have way fewer emission levels..

    SvaraRadera