söndag 26 juli 2009

EKOLOGISK MAT


Jag antar att ni också såg nyheterna ikväll och det inslag som handlade om ekologisk mat. Jag har ingen större koll, det måste jag erkänna, men det som togs upp var ju lite av en "skräll" för mig i alla fall. Här är program-inslaget.

Ekologisk mat säljer som aldrig förr. Men forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet menar att ekologisk odling är mer skadlig för miljön än konventionellt jordbruk.
Det stora problemet med den ekologiska odlingen är att skördarna blir mycket mindre då det krävs större arealer för att producera samma mängd mat. Forskning visar att ekologisk odling utarmar markens näringsförråd, minskar växtproduktionen med 25-50 procent och ger ett lika stort eller större näringsläckage som det konventionella jordbruket gör.

Nu känns textenKonsumentverkets sidor helt plötsligt väldigt diffus, eller? Nä det klart att miljöpåverkan måste bli mindre utan bekämpningsmedel ;) I alla fall utan den "skiten" som vi för nuvarande samlar in i mängder, en del grymma gifter som har sprutats ut över våra åkrar genom åren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar