måndag 6 februari 2012

KUNGEN AV MÄRSTA


OVE OCH ROCKPLOCKET - RESPEKT

(obs. saxat från tidningen Sigtunabygden.se)

KULTUR. Det blir underhållning i nostalgins tecken när Rockplocket körs  gång igen i Märsta efter 20 år. Med musik, sport och utställningar under ett och samma tak blir det en kväll full av minnen, lovar arrangören Ove Jansson.
– Prata med någon från kommunen och fråga om Rockplocket, så vet de säkert vad det är, säger arrangören Ove Jansson självsäkert om evenemanget.
Efter cirka 20 års vila dras underhållningskvällen Rockplocket i gång igen och det blir på samma ställe som förut. I Forum, som hette Folkets hus på 1980- och 90-talet, ska bland annat olika musikband spela och ett diskotek få gamla som nya kommuninvånare att dansa.
Gamla namnet Folkets hus står det även på biljetterna för gamla minnens skull. Hela grejen med evenemanget är att det ska vara i dåtidens anda.

Året var 1982 och Ove Jansson hade redan innan arrangerat fritidsaktivite­ter i Sigtuna kommun, som Baskoteket, ett disco som ordnades för unga i sporthallarna. Många unga hade ingenstans att ta vägen under sin fritid. De åkte in till Stockholm och hamnade ofta i bråk på grund av det, menar Ove Jansson. Därför bestämde han sig att ordna en kväll där alla kände sig välkomna.
– Det fanns många musikband i kommunen som inte hade någonstans att spela, så de fick komma och spela på Rockplocket, deras kompisar fick komma och rösta och den orkestern som vann fick antigen spela in en demo, åka ut till en av våra vänorter utomlands eller gå på konserter. Så det där blev en hype, kan man säga.

Men Rockplocket kom att betyda mer än bara en musikkväll. Ordet om de roliga kvällarna spred sig till bland annat Knivsta och Enköping. Sista lördagarna varje månad innebar överraskningar, filmer och kanske till och med nya frisyrer för vissa.
– Ute i foajén kunde olika föreningar ställa ut och marknadsföra sig själva. Väldigt ofta hade vi gratis hårklippning. Det ställdes fram tre–fyra frisörstolar, så fick ungarna sätta sig där, gå hemifrån långhåriga och komma tillbaka snaggade eller snyggt klippta, säger Ove Jansson.
Han fick ersättning från kommunen för att starta kvällarna. Men runt 1993 drogs detta in och det sista Rockplocket ordnades samma år. Under de kommande åren öppnade fritidsgårdar medan ungdomarna som besökte Rockplocket blev vuxna och vissa flyttade från kommunen.

Nostalgikvällen som äger rum den 31 mars börjar klockan 16 och slutar klockan ett. Kvällen är till för dem som gick på samma arrangemang för 20–30 år sedan, men alla andra är välkomna också, så länge de fyllt 25 år, enligt Ove Jansson. Precis som då är kvällens underhållning hemlig.
– När orkestrarna spelat klart visade vi en biofilm. Vi annonserade aldrig vilken film vi skulle visa eller vilka orkestrar som skulle spela. Så ingen hade en aning om vad som skulle hända utan ungarna visste bara att det skulle bli drag, säger Ove Jansson.

Han vill inte avslöja för mycket, men berättar ändå för Sigtunabygden om ett evenemang.
– Vi hade en kille som var världsmästare i motorcross som ofta kom på Rockplocket. Nu är hans son svensk mästare i BMX och båda kommer vara där för att visa upp sig med att showa med motorcyklar och BMX-trick. Och det är bara en grej.

Arrangören Ove... (på svenska rallyt tror jag, som han även ska hinna med nu i veckan. Självklart hoppas jag på en hel cd med spännande och vackra rallybilder, eller hur Ove ;)


"Legere et non intelligere neglegere est - Att läsa och inte förstå är att inte läsa" Tack för att du besöker och läser föråkarbloggen, välkommen åter ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar