lördag 17 augusti 2013

KLIMATFRÅGAN DÖD?

 
VAD HÄNDER - INTRESSET AVTAR

Medias bevakning av klimatfrågan har minskat de senaste åren. Människor är trötta på frågan, en mättnad har uppstått, samtidigt som de fortfarande är oroliga. Det visar en ny studie i hur vi kommunicerar kring klimatfrågor.
Gapet mellan kunskap och handling förbryllar och utmanar forskarna. Människor är idag välinformerade om klimatförändringarna och deras effekter. Ändå syns inte mycket förändring i människors sätt att leva. Klimatkunskapen får inga stora effekter på deras handlingar.
 
Victoria Wibeck har analyserat 92 vetenskapliga artiklar som handlar om hur man kommunicerar och skapar kunskap och engagemang i klimatfrågan, alla skrivna mellan 2000 och 2011. Hon är själv kommunikationsforskare vid ”Centrum för klimatpolitisk forskning” (CSPR) och tema ”Vatten i natur och samhälle”, Linköpings universitet.
Hon konstaterar att det är en stor utmaning att informera och kommunicera kring klimatfrågan:
– Sambanden är komplexa och konsekvenserna potentiellt mycket svåra, men vi uppfattar att de ligger långt borta, både i tid och rum.


"Legere et non intelligere neglegere est - Att läsa och inte förstå är att inte läsa" Tack för att du besöker och läser föråkarbloggen, välkommen åter ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar