lördag 4 april 2009

HELGENS VINTIPS


1:a april lanserade Systembolaget denna vinflaska i sitt sortiment och därmed kan vi åter igen välkomna pantflaskorna som togs bort 1999. Sextionio spänn för detta franska vin av Paul Sapin som smakade helt ok, lite plommon och körsbärsmak. Drick upp och gå sen till ICA och panta ;)
Och enligt en ny undersökning från förpackningsföretaget Sidel är PET-flaskor det förpackningsalternativ som har minst inverkan på miljön. I Sverige återvinns 85 procent, vilket gör PET till ett bra miljöalternativ (hoppas jag).

Transportvikter och koldioxidutsläpp har blivit ett hett samtalsämne i branschen och i Champagne pågår experiment med att minska vikten på den klassiska champagneflaskan från 900 g till 835 g. En minskning med några ynka gram kan man tycka, men skulle alla producenter i Champagne följa efter skulle det innebära 3 000 färre lastbilstransporter per år (!!)

MEN..... En lätt tankevurpa är följande: vin från norra Frankrike borde väl ur miljösynpunkt vara bättre än vin från Sydafrika – kortare transporter lika med mindre utsläpp? men Sik (Institutet för livsmedel och bioteknik) har tagit fram en rapport om hur vin beroende på ursprungsland och transportsätt påverkar koldioxidutsläppet. Att frakta en liter vin från Bourgogne i Frankrike med lastbil ger cirka tre gånger så mycket koldioxidutsläpp som ett vin som gått med gröndieselbåt från Kapstaden. Minst utsläpp ger europeiska viner som fraktats med tåg eller båt. Och helt plötsligt så blev allt väldigt komplicerat igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar