söndag 28 oktober 2012

MILJARDER


SOPTIPPEN - EN GULDGRUVA

Framtidens gruvor kan finnas närmare än vi tror. Bara i deponin som finns på Gärstad avfallsanläggning i Linköping finns metaller värda tre miljarder svenska kronor, visar ett examensjobb från Linköpings universitet.

På Tekniska verkens anläggning i Gärstad finns idag en sopförbränningsanläggning och en deponi med varierande innehåll. Ariana Tanha och Daniel Zarate, på masterprogrammet Energy and Environmental Engineering, har i sitt examensarbete undersökt hur mycket metaller det egentligen handlar om och även räknat fram ett värde på metallerna. Resultatet de kom fram till är att metallerna bara på Gärstad är värda smått hissnande tre miljarder svenska kronor. Här finns exempelvis 100 000 ton aluminium, värt 1,5 miljarder kronor, 8 000 ton koppar, värt ungefär 450 miljoner kronor och zink för ungefär samma summa.
 – Här finns även titan i små mängder. Men eftersom det är en dyr metall ligger värdet ändå på runt 500 miljoner kronor, berättar Nils Johansson, doktorand på avdelningen för industriell miljöteknik och handledare för de båda exjobbarna.


Läs mera HÄR.


"Legere et non intelligere neglegere est - Att läsa och inte förstå är att inte läsa" Tack för att du besöker och läser föråkarbloggen, välkommen åter ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar