onsdag 3 oktober 2012

MMMM MACKMYRA


 GRAVITATION GER KLIMATSMART WHISKEY - ENERGIEFFEKTIVT VÄRRE

I december 2011 invigde Mackmyra Svensk Whisky det nya gravitationsdestilleriet – förmodligen det enda i världen. På Scanautomatic & ProcessTeknik visar man en modell av de olika stegen i tillverkningen, arrangerar smakprovning och ger besökarna möjlighet att köpa sin egen whisky.

Det nya destilleriet har inte bara tre gånger så hög kapacitet som det gamla destilleriet - bakom varje produktionssteg finns ett medvetet energi- och miljötänk. Gravitationen används där det är möjligt. Det betyder att man bara lyfter malten, jästen och vattnet en gång vilket reducerar antalet energikrävande pumpar. – Pumpsystemen kan tyvärr inte ersättas överallt. Bland annat måste vi ha dem för värmeåtervinningen, säger Jonas Berg, produktionsdirektör och en av grundarna av Mackmyra.

Det nya gravitationsdestilleriet kan köras i 3-skift och producerar i full produktion 2 400 liter per dygn som lagras på ekfat som tidigare innehållit annan dryck, sherryfat eller bourbonfat, eller på nytillverkade ekfat från Visingsö. Tillverkningen, från malt till färdig råsprit, tar cirka sju dagar, där jäsprocessen tar längst tid med sina fyra dygn. Efter fem år på ekfat är whiskyn färdig att avnjutas.


ps. Är du orolig för "höst-snuvan", så kan du kolla in HÄR var risken är som störst att bli smittad just nu... men det går ju alltid att kurera med lite Mackmyra ;)


"Legere et non intelligere neglegere est - Att läsa och inte förstå är att inte läsa" Tack för att du besöker och läser föråkarbloggen, välkommen åter ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar