GRAVITATION GER KLIMATSMART WHISKEY - ENERGIEFFEKTIVT VÄRRE
I december 2011 invigde
Mackmyra Svensk Whisky det nya gravitationsdestilleriet – förmodligen
det enda i världen. På Scanautomatic & ProcessTeknik visar man en
modell av de olika stegen i tillverkningen, arrangerar smakprovning och
ger besökarna möjlighet att köpa sin egen whisky.
Det
nya destilleriet har inte bara tre gånger så hög kapacitet som det
gamla destilleriet - bakom varje produktionssteg finns ett medvetet
energi- och miljötänk. Gravitationen används där det är möjligt. Det
betyder att man bara lyfter malten, jästen och vattnet en gång vilket
reducerar antalet energikrävande pumpar. – Pumpsystemen kan tyvärr
inte ersättas överallt. Bland annat måste vi ha dem för
värmeåtervinningen, säger Jonas Berg, produktionsdirektör och en av
grundarna av Mackmyra.
Det
nya gravitationsdestilleriet kan köras i 3-skift och producerar i full
produktion 2 400 liter per dygn som lagras på ekfat som tidigare
innehållit annan dryck, sherryfat eller bourbonfat, eller på
nytillverkade ekfat från Visingsö. Tillverkningen, från malt till färdig
råsprit, tar cirka sju dagar, där jäsprocessen tar längst tid med sina
fyra dygn. Efter fem år på ekfat är whiskyn färdig att avnjutas.
ps. Är du orolig för "höst-snuvan", så kan du kolla in HÄR var risken är som störst att bli smittad just nu... men det går ju alltid att kurera med lite Mackmyra ;)
"Legere et non intelligere neglegere est - Att läsa och inte förstå är att inte läsa" Tack för att du besöker och läser föråkarbloggen, välkommen åter ;)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar