måndag 30 september 2013

MILJÖBOV

Foto: Stefan Lundgren/Johnér

MÄNNISKAN ÄR ANSVARIG - FÖR UTSLÄPPEN

Forskarna är säkrare än någonsin på att Jorden värms upp av våra utsläpp av växthusgaser. Minst 95 procent av människans utsläpp av växthusgaser är orsaken till klimatförändringarna. Det är den viktigaste slutsatsen i FN:s klimatpanels, IPCC:s, rapport som presenterades i Stockholm i går.

Koncentrationen av växthusgaser i atmosfären är högre än den varit på 800.000 år. Mängden koldioxid är 40 procent högre än före industrialiseringen började. Vid slutet av det här århundradet är det troligt att medeltemperaturen kommer att vara minst 1,5 °C högre än vid slutet av 1800-talet, men den kan bli mer än två grader högre. Värmeböljor kommer att bli allt vanligare och längre.
När haven värms upp och glaciärerna smälter kommer havsnivån att fortsätta att stiga, men det kommer att gå fortare än det gjort de senaste 40 åren. Forskarna skriver att haven har tagit emot den största delen, eller mer än 90 procent, av energin som jorden lagrat mellan 1971 och 2010.

Läs klimatrapporten HÄR.
Regeringskansliets nya rapport HÄR.


"Legere et non intelligere neglegere est - Att läsa och inte förstå är att inte läsa" Tack för att du besöker och läser föråkarbloggen, välkommen åter ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar