fredag 12 november 2010

ENERGISPARANDE TRÄD



Vad sägs om gatubelysning som inte kräver någon elektricitet?

Med hjälp av guldnanopartiklar har en grupp forskare lyckats få träd att lysa - utan elektricitet. En grupp taiwanesiska forskare upptäckte nyligen att träds löv avger ett lysande rödaktigt sken då man placerar guldnanopartiklar i dem. Nu hoppas man kunna utveckla tekniken, så att den går att använda i till exempel framtidens gatubelysning.

Upptäckten kom till av misstag då forskarna letade efter sätt att skapa högeffektiv belysning i stil med LED-teknik, utan att använda giftiga kemikalier. – Lysdioder har ersatt traditionella ljuskällor i många skyltar och gatubelysning. En hel del ljusdioder, speciellt de med vitt ljus, använder fosforpulver för att stimulera ljus av olika våglängder. Men fosforpulver är mycket giftigt och dessutom dyrt. Som ett resultat av detta hade doktor Yen-Hsun Wu idén att han skulle upptäcka en metod som kan ersätta fosforpulvret med något mindre giftigt, säger professor Shih-Hui Chang till ElectroIQ.

Genom att implantera nanopartiklar av guld i bladen på en storbladig bacopa (Bacopa caroliniana) kunde forskarna förmå bladens klorofyll att producera ett rött ljus.– I framtiden kan bio-LED komma att användas för att göra träd vid vägar självlysande på natten.

Det skulle spara energi och dessutom absorbera koldioxid, då bio-LED-ljuset kommer att få kloroplasterna att genomföra fotosyntes, säger doktor Yen-Hsun Su i en intervju med Chemistry World.The Royal Society of Chemistry, Europas största organisation för främjande av kemisk vetenskap, har berömt upptäckten och publicerat forskarnas rapport i sin tidskrift Nanoscale.

Forskarna lär dock ha en del arbete framför sig innan vi får se lysande träd längs E4:an. Dels ska man placera guldnanopartiklar i löv på ett effektivt sätt, och sen gäller det väl att få löven att sitta kvar på träden…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar