tisdag 6 mars 2012

EKOLOGISKT ÄR GOTT



RAPPORT FRÅN SKÅNE-LAND - HÄR KAN DOM ODLA

Det här var lite otippat faktiskt, men ändå inte. Lunds Universitet har tagit fram en studie som visar på att bin föredrar obesprutade jordgubbsplantor före andra, och vem gör väl inte det liksom. Men att det skulle skilja nästan 30% i pollinering var mer än jag skulle gissa på i alla fall. Så om ni ska odla dom små goda bären med gott resultat... spruta inte på dom ;)  Ekologiskt är godast, så är det bara!


PRESSMEDDELANDE
Naturvetenskap
Publicerad: 2012-03-01 14:41

Ekologiska jordgubbar blir bättre pollinerade


Det är inte bara den biologiska mångfalden som gynnas av ekologiska odlingsmetoder, även ekosystemfunktionen pollinering tycks påverkas positivt. I en studie av skånska jordgubbsplantor är andelen fullt pollinerade blommor betydligt större på de ekologiska gårdarna. Det visar ny forskning från Lunds universitet.
Studien är baserad på undersökningar av jordgubbsplantor på tolv gårdar runtom i Skåne. På de KRAV-märkta gårdarna, där varken bekämpningsmedel eller oorganiskt gödselmedel används, blev 45 procent av jordgubbsblommorna fullt pollinerade. På de konventionella gårdarna var motsvarande siffra 17 procent.
– Resultatet visar att pollinationstjänsten gynnas av ekologiska odlingsmetoder, vilket är en viktig faktor vid utvecklingen av ett hållbart jordbruk, säger Georg Andersson, doktorand i miljövetenskap, Lunds universitet.
Forskningen visar även att de positiva effekterna av ekologisk odling, till exempel en kvantitets- och kvalitetshöjning av bären, blir påtagliga redan inom 2-4 år efter att gården KRAV-märkts.

Forskningsresultaten publicerades nyligen i den vetenskapliga tidskriften PLoS ONE.
Text: Helena Bergqvist

För mer information kontakta:
Georg Andersson, doktorand vid Centrum för miljö- och klimatforskning, Lunds universitet
Tel: 046-222 92 93, 070-447 85 04
Georg.Andersson@biol.lu.se


"Legere et non intelligere neglegere est - Att läsa och inte förstå är att inte läsa" Tack för att du besöker och läser föråkarbloggen, välkommen åter ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar