söndag 27 oktober 2013

ARGENTINA


gigantiska skillnader - mellan sverige och argentina

Besprutningen med jordbrukskemikalier i Argentina har ökat niofaldigt, från 9 miljoner liter 1990 till 84 miljoner liter idag. Den sydamerikanska nationen har ett sammelsurium av allmänt ignorerade regler som lämnar människor farligt exponerade med kemikalier som förorenar hem, klassrum, och dricksvatten. Läkare och forskare varnar för att okontrollerad besprutning kan orsaka hälsoproblem över hela nationen. Chacoprovinsen lider av kontaminerat grundvatten och i luften virvlar giftet dagligen på grund av de stora lantbruken som dagligen besprutar sina grödor, soya, majs osv.

Och det här har man jobbat dagligen med under sex år, läskigt vad alla gifter kan ställa till med egentligen. Det känns ju bra nyttigt det jobb vi har utfört trots allt, att ha hämtat in allt det här eländet som legat dolt på alla gårdarna. Så vi i Sverige slipper den kontaminering i vatten och mark som dom tyvärr har i Argentina (och många andra platser). Hoppas nu bara att man själv har klarat sig hälsomässigt, för ibland har man faktiskt funderat lite på vad man egentligen har handskats med, gifter och kemikalier från andra världskriget är inte att leka med. Var rädda om vår miljö snälla!!

Vi har gjort att Sverige har världens renaste lantbruk... men hur länge till?


Mängder med tomma sprutmedels-förpackningar ligger i stora högar på många lantbruk i Argentina.

En gård där man förvarar dricksvatten i tomma kärl för bekämpningsmedel, båda barnen på gården lider av svår astma.

Lantbrukaren Felix San Roman blev svårt misshandlad av okända män när han klagade på granngårdens hantering av besprutningsmedel. Giftmolnen drev in över hans ägor.

 En skola bara några meter från en jätteåker som besprutas nästan dagligen.

En lantbrukare förvarar sina tomdunkar inlåsta, reglerna i Argentina är ett virrvarr där inte ens detta är lagstadgat. Han gör det för sig och sina barns skull.

Ezequiel Moreno föddes med hjärnskador, familjen skyller på företaget i närheten som producerar kemikalierna för just lantbruk.

Fabian Tomasi, 47 jobbade med att fylla besprutningstankarna bakom traktorer på ett stort lantbruk, cancern kom efter bara några år.

Aixa Cano, 5 lider av håriga födelsmärken över hela kroppen, och doktorerna kan inte förklara varför. Men i Chacoprovinsen där gifthanteringen av sprutmedel är som störst i hela Argentina, är risken fyra gånger större att ett barn föds med svåra sjukdomsåkommor.



"Legere et non intelligere neglegere est - Att läsa och inte förstå är att inte läsa" Tack för att du besöker och läser föråkarbloggen, välkommen åter ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar