måndag 3 september 2012

ÅTERVINNINGSFÖRSÄKRINGEN


INTRESSANTA FAKTA - VAD GÖR VI, VAD HAR VI GJORT

Den största insats som gjorts av ett enskilt företag för att förbättra miljön på den svenska landsbygden. En medial fullträff värd mellan 60 och 80 miljoner kronor. Och ett initiativ som har hyllats av flera ledande politiker, inte minst då landsbygdsminister Eskil Erlandsson. Inte konstigt att Återvinningsförsäkringen rönt stor uppmärksamhet både nationellt och internationellt. 

När Länsförsäkringar och Stiftelsen Håll Sverige Rent introducerade sin världsunika försäkringslösning 2007 var ambitionen att göra Sveriges landsbygd till världens renaste. Instrumentet var Återvinningsförsäkringen som är en del av grundskyddet i tre olika försäkringar hos Länsförsäkringar: Försäkring för Lantbruksföretag, Försäkring för Hästverksamhet och Gårdsförsäkring. 

Inom ramen för Återvinningsförsäkringen har Länsförsäkringar och Stiftelsen Håll Sverige Rent under de senaste åren bland annat befriat den svenska landsbygden från 76 000 ton skrot och drygt 13 000 ton miljöfarligt avfall. I sammanhanget ska understrykas att Återvinningsförsäkringen garanterar att allt skrot, inte bara russinen i kakan, tas om hand på ett miljövänligt och riktigt sätt. Vi har också fått till ett samarbete med Apoteket, där vi tar med kunder utgångna eller överflödiga mediciner. 

För att tydliggöra vidden av miljöarbetet räcker det insamlade skrotet till nyproduktion av exempelvis drygt 56 000 bilar. Den insamlade spilloljan klarar uppvärmning av cirka 2 200 normalstora villor under ett år. Och ur lysrör har drygt 950 gram kvicksilver återvunnits, en mängd som räcker för att slå ut allt ekologiskt liv i den 180 kvadrat kilometer stora insjön Bolmen.



Koldioxidvinsten är också imponerande.
Mängden återvunnen spillolja motsvarar en CO2-besparing på drygt 4 000 ton.
Mängden återvunnet lantbruksskrot motsvarar en CO2- besparing på 46 000 ton.
Totalt motsvarar de båda besparingarna närmare 9 400 svenskars årliga koldioxidutsläpp.

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson är en av flera framstående politiker som gång efter annan har talat sig varm för Länsförsäkringars och Stiftelsen Håll Sveriges initiativ att städa upp den svenska landsbygden.
– Det är mycket positivt att så mycket skrot och farligt avfall har samlats in. Det gör att vi kan ta hand om skrot och avfall på rätt sätt och återvinna merparten, som sedan kan komma till nytta igen. 2011 provade landsbygdsministern Återvinningskonceptet själv vid sin gård i småländska Ljungby. Och om möjligt var han då ännu mer nöjd med Återvinningsförsäkringen.
– En fantastisk service som jag hoppas att invånarna på landsbygden förstår att utnyttja.

Allt sedan starten har Återvinningsförsäkringen utvecklats på olika sätt för att öka servicen till alla försäkringstagare. 2010 utökades försäkringslösningen genom att även medicin med bäst-före-datum hämtades upp. Årets nyhet är att det nu är möjligt att lämna både lantbruksplast och däck till återvinning. Något som naturligtvis kunderna har uppskattat.

För Länsförsäkringar och Stiftelsen Håll Sverige Rent har också Återvinningsförsäkringen blivit en medial fullträff. Återvinningsförsäkringen och de aktiviteter som har arrangerats runt om i landet har fått stor uppmärksamhet i media. Efter 2,5 år gjorde mediabyrån Scream en undersökning i vilken den fastställde mediavärdet i pengar räknat var cirka 42 miljoner kronor. Summan motsvarade då en helsidesannons i Dagens Nyheter varje dag under ett år! 2,5 år senare tyder det mesta på att mediavärdet har stigit till uppskattningsvis 60-80 miljoner kronor.




"Legere et non intelligere neglegere est - Att läsa och inte förstå är att inte läsa" Tack för att du besöker och läser föråkarbloggen, välkommen åter ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar