fredag 1 februari 2013

LITE INFORMATION


 NYTT INFORMATIONSNUMMER - VID ALLVARLIGA OLYCKOR

113 13 är ett nytt nationellt informationsnummer som kommer att införas i hela Sverige den 11 mars 2013. Telefonnumret blir ett stöd för kommuner och andra ansvariga aktörer i att förmedla information till allmänheten vid allvarliga olyckor och kriser i samhället. Det kan till exempel handla om en större storm, översvämningar eller en storbrand. Allmänheten ska också via tjänsten kunna lämna upplysningar om allvarliga olyckor och kriser. Tjänsten kommer att vara tillgänglig dygnet runt under årets alla dagar.

Bakgrund
Regeringen har gett SOS Alarm i uppdrag att i samverkan med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ta fram den här tjänsten.

All information som lämnas ut på 113 13 är bekräftad information som är avstämd med den kommun där händelsen har ägt rum, till exempel via länsstyrelser, centrala myndigheter eller andra ansvariga aktörer beroende på händelsens art.

Numret 112 ska även fortsättningvis användas i en nödsituation när det är fara för liv, egendom eller miljö.

Rätt nummer vid olika händelser
 Nummer:
 För:
 112
 Nödnummer vid fara för liv, egendom eller miljö
 1177 
 Sjukvårdsrådgivning
 114 14 
 Polisens nummer vid icke akuta händelser


------------------------------------------------------------------------------------
SE UPP FÖR MAIL-BEDRAGARE

Många av Länsförsäkringars kunder har de senaste dagarna fått ta emot mejl med ärenderaden ”Your Ref: 790054”.  Av mejlet framgår att det handlar om en transaktion för en kund i vår bank. Mottagaren av mejlet uppmanas att klicka på en länk för att stoppa transaktionen. Det här är ett så kallat phishing-bedrägeri, där avsändaren försöker lura av mottagaren kontouppgifter och annan känslig information.

Klicka inte på länken!!
Om du får ett sådant mejl ska du inte klicka på länken eller kontakta avsändaren. Istället raderar du mejlet. Om du har klickat på länken, bör du vara uppmärksam på ytterligare e-postmeddelanden eller samtal från personer som efterfrågar dina bankuppgifter. Kom ihåg att aldrig lämna ut ditt bankkontonummer, koder eller motsvarande. 

Vi på Länsförsäkringar efterfrågar inte uppgifter på detta sätt.


PS. Gogglade på "utryckningsfordon", och gissa vad som dyker upp på första sidan... min lilla pärla. Föråkarna finns överallt, men snart ingenstans :( 
Och tack till Ove för lite fakta, vad vore bloggen utan dig liksom.


"Legere et non intelligere neglegere est - Att läsa och inte förstå är att inte läsa" Tack för att du besöker och läser föråkarbloggen, välkommen åter ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar