måndag 3 januari 2011

VAR VAKSAM

Ni som är föråkare har väl liksom jag fått ett mail från Ove under dagen (Länken)....

"Kommunfullmäktiges ordförande i Mullsjö, moderaten Ingemar Eriksson, har åtalats för brott mot lagen om transport av farligt avfall. Enligt åtalet ska Ingemar Eriksson, som vid sidan om sin politiska karriär även är åkare, ha transporterat farligt gods mellan Uppsala och Mullsjö. Detta ska han ha gjort utan varningsskylt på bilen. Uppgifter från nätsidan Jnytt.se gör gällande att åklagaren yrkar på 4000 kronor i böter. Ingemar Eriksson förnekar brott och har till Jönköpings-Posten sagt att åtalet är förlöjligande och ett skolexempel på myndigheternas okunskap."

Men glöm inte heller att om man gör på rätt sätt så behöver inte fordonet skyltas. Så frågan är om Ingemar körde enligt nedanstående regler men åtalades ändå? Vem som inte har kunskaperna låter jag vara osagt men.....

"Vid styckegodstransport kan föraren använda en beräkningsmodell för att fastställa lastens riskpoäng. Detta baseras på godsets transportkategori, som har en given faktor och som multipliceras med godsets vikt. Om poängen understiger 1000 kan transporten genomföras med vissa lättnader, t.ex. behövs inte ADR-intyg eller skyltar på fordonet.
Tanktransporter kan inte transporteras som värdeberäknad mängd.
Man behöver endast uppfylla nedanstående bestämmelser om det beräknade värdet är 1000 eller mindre."

Det krävs självklart att man uppfyller vissa krav, krav på utbildning, typgodkända förpackningar, märkning och etikettering av kolli, godsdeklaration, brandsläckare osv. Men rätta mig om jag har helt fel..... värdeberäkning enligt gällande tabell (goggla) borde väl räcka för att slippa böter på 4.000? Innan någon vidimerar detta så kör med skyltar ute så fort ni har FA i bilen... och kör försiktigt nu!!

God fortsättning, från ett sjukt kallt Jämtland (-26 just nu)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar