onsdag 5 maj 2010

KRISTIANSTADSBLADET IDAG


(Vinlands Vånga)
Landsbygden är full av miljöfarligt avfall och skrot. Länsförsäkringar och Håll Sverige Rent storstädar nu hemma hos tusentals lantbrukare.
– Det gör ingen skada så länge det inte läcker ut. Men om en behållare med miljögifter börjar läcka så sprider det sig snabbt från gräsmattan till vattendraget. En burk kvicksilver kan till exempel förgifta hela Ringsjön.

Slawomir Kruk är föråkare hos Håll Sverige Rent, som tillsammans med Länsförsäkringar inventerar och samlar in miljöfarligt avfall från den svenska landsbygden. Målet är att skapa världens renaste landsbygd. Tanken är att det ska löna sig både för lantbrukarna – som vill producera och sälja miljövänliga livsmedel – och för försäkringsbolaget – som slipper betala ut stora belopp vid miljöskador. Slawomir Kruks jobb är att inventera vilka sorters avfall som försäkringstagarna vill bli av med och i vissa fall ta det med sig.

Under tisdagen besökte han lantbrukaren Håkan Karlsson i Vånga.
– Det är skönt att bli av med sådana saker som man inte själv kan slänga, säger Håkan Karlsson, som även utnyttjade tjänsten förra året. Särskilt mycket lämnade han dock inte ifrån den här gången. Förutom ett oljefat med 150 liter spillolja pallades ett traktorbatteri, några färgburkar, en låda med förbrukade kanyler, några dunkar bekämpningsmedel och ett knippe lysrör upp på en lastpall.

Annars har Slawomir Kruk och de andra föråkarna sett det mesta. En kollega hittade en tunna arsenikpuder. Och han har själv blivit ombedda att ta hand om gammal dynamit.
– Vi pratar ofta om bekämpningsmedel som sedan länge är förbjudna att använda. Det kan vara gamla bekämpningsmedel som stått undangömda någonstans i flera generationer. Man vet helt enkelt inte vad man ska göra av det, säger Slawomir Kruk.

ps. Enkäten angående artikeln säger att 75% är glada, 3% är likgiltliga, 9% är nyfikna och 12% är arga (?!)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar