fredag 1 mars 2013

GLOBAL UPPVÄRMNING ELLER INTE


UPPDRAG GRANSKNING IGÅR - OM FÖRHÖJDA BLODVÄRDEN UNDER 90-TALET

Det är mycket snack om att höghöjdsträningen sköt upp HB-värdet i höjden på 90-talet. Är det den globala uppvärmningen som håller ner värdena idag tro? Har hört att de flesta skidåkarna mest tränar på höga höjder än idag.... hmmmm

(Björn Dählie på bilden, fast det kanske lika bra hade kundat varit Gunde... eller Northug? ;)


(text från facebook)
Per Elofsson Nä fram med alla siffror på bordet, förstår inte diskussionen om att det skulle vara integritetskränkande att visa upp sina framtestade blodvärden!
Däremot så är det viktigt att veta att dessa värden kan variera något vid olika naturliga omständighet b
l.a. om du är uttorkad vilket du ofta blir under vistelser på hög höjd(då höjs HB värdet,men normaliseras ofta bara inom några dagar när du kommit ner igen på lågland), eller om du är nertränad och sliten så har du ofta ett lite lägre värde.
Eller att testerna sker på olika mätapparater (men där är avvikelserna väldigt små), däremot så skiljer det mer hur du gör testen, dvs via ett stick i fingret eller om du tar blodet intravenöst.

Det som är mest intressant här är avvikelserna från ditt normalvärde, inte alltid hur högt värdet är (om vi inte pratar om extrem värden på över 190 mm, vissa har normalt ett högt HB värde)
Dvs har du har ett normalvärde på 140 och höjer till 160 så har du ungefär lika stor prestations höjande effekt sen en person som höjer från 160-180, så det är höjningen från ditt normalvärde som man ska titta på, och kommer dessa också av en slump vid vissa perioder under säsongen och vid tex mästerskap så blir misstanken givetvis inte mindre!

Och jag har under alla mina år av träning på naturlig höghöjd och vistelse i bla mitt eget höghöjdsrum inte haft någon tydlig indikation på förhöjning av mitt HB värde, utan har legat rätt opåverkat kring ett medelvärde på 150 sett över tid när jag kommit ner och åter igen återfått normal vätskebalans.
Sen är vi ju olika men jag har väldigt svårt att se att någon genom normal höghöjdsträning och med standardiserade tester både före och efter en höghöjs uppladdning (som kan ske under en längre period) på naturlig väg höjt sitt HB värde på upp emot och över 20 enheter, det upplägget är jag väldigt nyfiken att få ta del utav! Och om inte annat för att få slut på dessa diskussioner vad höghöjdsvistelse ger så sätt en grupp testpersoner och låt dom acklimatisera sig och mät deras avvikelser så får man nog en ganska tydlig bild på hur mycket vanlig traditionell höghöjdsträning/acklimatisering ger, lika bra att göra jobbet rejält nu när ändå bollen är i rullning!



"Legere et non intelligere neglegere est - Att läsa och inte förstå är att inte läsa" Tack för att du besöker och läser föråkarbloggen, välkommen åter ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar