torsdag 28 mars 2013

VÄTGAS


miljöskadlig aska - kan bli vätgas

Varje år producerar vi en miljon ton miljöskadlig aska som mest läggs på soptippar runt om i landet. Askan är det som blir kvar när sopor eldats upp i våra värmeverk. Nu har en forskare från Lunds Tekniska Högskola utvecklat en teknik för hur askan kan användas för att producera vätgas. Metoden presenteras i en ny avhandling. Potentialen är betydande: 20 miljarder liter vätgas per år, eller 56 gigawatt-timmar (GWh). Om energin räknas som el motsvarar den ca 11000 villors hushållselsbehov årligen. Vätgas har ett högt värde och bedöms av många en energikälla med växande betydelse, exempelvis som fordonsbränsle.

Man kan använda sop-resterna som en resurs istället för att låta vätgasen spridas för vinden såsom idag. Våra deponier ruvar på ett guldägg, säger Aamir Ilyas, doktor i teknisk vattenresurslära vid LTH och den som utvecklat tekniken. Och detta kan användas i stora delar av Europa, där avfallsförbränning är vanligt. Läs hela pressmeddelandet från Lunds universitet.



"Legere et non intelligere neglegere est - Att läsa och inte förstå är att inte läsa" Tack för att du besöker och läser föråkarbloggen, välkommen åter ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar